Είμαστε εδώ για να σας δείξουμε ένα απόλυτα ασφαλές, φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για να καθαρίσετε το φούρνο σας - χωρίς δραστικές χημικές. Παίρνει λίγο χρόνο και λίγο τρίψημο, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Πλέον, είναι πολύ πιθανό να έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να αναλάβετε αυτό το έργο ήδη σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας σας.
Θα χρειαστείτε
Φούρνο
Μαγειρική σόδα
Νερό
Λαστιχένια γάντια
Υγρό πανί πιάτων
Σπάτουλα από πλαστικό ή σιλικόνη
μπουκάλι ψεκασμού
λευκό ξύδι
Οδηγίες
Αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου: Αφαιρέστε όλα τα ράφια του φούρνου σας, κάθε ταψί, θερμόμετρο φούρνου, ή οτιδήποτε άλλο έχετε στο εσωτερικό του φούρνου.
Κάντε μια πάστα μαγειρικής σόδας: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με λίγες κουταλιές της σούπας νερό. Ρυθμίστε την αναλογία των δύο, όπως απαιτείται μέχρι να έχετε μια πάστα με την οποία θα μπορείτε να κάνετε επάλειψη.
Επάλειψη του φούρνου σας: Απλώστε την πάστα σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου σας, αφήνωντάς την όμως μακριά από τα στοιχεία θέρμανσης. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε γάντια για αυτή την εργασία, κυρίως αν ο φούρνος σας είναι αρκετά λερωμένος. Η μαγειρική σόδα θα πάρει ένα καφετί χρώμα καθώς τρίβετε τον φούρνο σας. Απλά προσπαθήστε επαλείψετε ολόκληρο το φούρνο και κάντε το καλύτερο των δυνατοτήτων σας, δίνοντας προσοχή σε τυχόν ιδιαίτερα λιπαρό περιοχές.
Αφήστε το να καθίσει σε μια νύχτα: Αφήνουμε το μίγμα μαγειρικής σόδας μέσα στον φούρνο για τουλάχιστον 12 ώρες, ή όλη τη νύχτα.
Καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου: Εν τω μεταξύ, καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου σας στον νεροχύτη της κουζίνας.
Σκουπίστε το φούρνο: Μετά από 12 ώρες ή όλη τη νύχτα, χρησιμοποιήστε το υγρό πανί πιάτων για να εξαλείψετε τον αποξηραμένο πολτό μαγειρικής σόδας. Χρησιμοποιήστε την σπάτουλα ως βοήθημα να ξυστεί η πάστα, όπως και όταν απαιτείται.
Ψεκάστε λίγο ξίδι: Βάλτε λίγο ξίδι σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε εκεί που εξακολουθείτε να βλέπετε υπόλειμμα πάστας σόδας στο φούρνο σας. Το ξίδι θα αντιδράσει με τη σόδα δημιουργήσει έναν αφρό.
Πραγματοποιήστε ένα τελικό σκούπισμα: Πάρτε το υγρό πανί και σκουπίστε το υπόλοιπο μίγμα αφρώδους ξιδιού-μαγειρικής σόδας. Επαναλάβετε μέχρι να φύγει όλο το υπόλοιπο της πάστας. Προσθέστε περισσότερο νερό ή ξύδι στο πανί σας εάν απαιτείται, ενώ το σκούπισμα θα δώσει στον φούρνο σας μια εικόνα λάμψης και καθαρότητας.
Τοποθετήστε ξανά τις σχάρες και τα αντικείμενα του φούρνου σας: Αντικαταστήστε τις σχάρες του φούρνου και οτιδήποτε άλλο τοποθετείτε εντός του φούρνου σας, και είστε έτοιμοι!